Ailede Kriz Yönetimi

Ana sayfa » Makaleler » Ailede Kriz Yönetimi

Ailede İletişimin Gücü

İletişim, insanların yalnızlık duygusunu azaltır ve taraflar arasında bilgi aktarımını sağlar. Sağlıklı bir iletişim yalnızlık duygusu azaltırken bilgi aktarımını da arttırır. Çatışmalı iletişimde, yalnızlık duygusu yine azalır fakat bu durumda bilgi aktarımı da olmadığı için taraflar arasında devamlı bir gerilim hali hâkim olur. İletişimsizlik halinde ise hem yalnızlık duygusu artar, hem de bilgi aktarımı sıfıra iner. Dolayısıyla iletişimsizlik hali, çatışmalı iletişimden daha kötü bir durumdur.

Eşler, birbirleriyle iletişim kuramıyorlarsa ya da sürekli çatışmalı bir iletişim içindeyseler, yapmaları gereken ilk şey birbirlerinin iletişim dilini öğrenmektir. Bu da, iki tarafın da “Şu ana kadar uyguladığım iletişim dili başarılı olmadığına göre başka bir alternatif denemeliyim” şeklinde kendini sorgulamasına ve çözüm için kafa yormasına bağlıdır. Eşler hep böyle zihinsel sorgulama içerisinde olurlarsa, doğru iletişim yolunu bulacaklardır.

Ailede Kriz Yönetimi Sanatı

Mesela erkek, ailede güç ve kontrolün kendisinde olduğunu hissetmek ister. Bunun için eşinin kendisine “iyi ki varsın” diyerek yaklaşmasını bekler. Bu duyguyu alamadığı zaman, “güç ve kontrol bende” diyebilmek için sürekli eşini eleştirir. Eşi, eleştirilerinde haksız olduğunu söylediği zaman da,”bu evde kimse beni ciddiye almıyor” yaklaşımını sergiler.

Böyle bir durumda kadın, eşinin eleştirilerine “Haksızlık yapıyorsun, eleştirilerin yanlış, sen de söylesin, böylesin” diye karşılık verdikçe, çatışmalı iletişimden kurtulmak mümkün olmaz. Bunun yerine, kadın, iletişim dilini değiştirerek, eşine önem verdiğini hissettirme yoluna giderse, erkek de eleştirilerini azaltacaktır.

Eşler, birbirleriyle iletişim kuramıyorlarsa ya da sürekli çatışmalı bir iletişim içindeyseler, yapmaları gereken ilk şey birbirlerinin iletişim dilini öğrenmektir.