Çocuklarda Alt Islatmaya Dair Bilinmesi Gerekenler

Ana sayfa » Makaleler » Çocuklarda Alt Islatmaya Dair Bilinmesi Gerekenler

Hemen hemen her anne babanın bildiği lakin belli bir zaman sonra ebeveynleri bir uzmana yönlendiren bir konudan bahsetmek istiyoruz. Yazımızın başlığından da belli olacağı gibi bu konunun adı çocuklarda altını ıslatma. Altını ıslatma olayı çocuklarda mesaneyi kontrol etmeye başladıkları zamana kadar görülen bir durumdur, ortalama olarak 2 ile 3 yaşlarına kadar geceleri altını ıslatma durumları yaşanması normaldir.

Çocuklarda gündüz mesane kontrolü 2 yaş dolaylarında, gece mesane kontrolleri ise 3,5 – 4,5 yaşları arasında kazanılır. Genellikle de 4 yaşından sonra kazandıkları idrar ve dışkı kontrolü sonrasında, haftada 1 kez altını ıslatma durumu “enuresis” adını alır ve şu şekillerde görülür;

  • Sadece geceleri görülen alt ıslatması (%70-%80)
  • Sadece gündüzleri görülen az miktarda alt ıslatması (%5)
  • Gündüz ve geceleri görülün alt ıslatması (%25)

Çocuklarda görülen durumlardan biri de sürekli altını ıslatma durumudur ki bu durum genel olarak uzun süre kuru kalma döneminden sonra ( yaklaşık 1-2 yıl gibi zaman sonra ) tekrardan alt ıslatmalarının görülmeye başlandığı durumdur. Bu durumun görülmesin de bir çok neden söz konusu olabilir, bunlardan bazıları organik neden olarak adlandırılır ve böbrek ve boşaltım sistemi rahatsızları bu nedenler arasında gösterilir. Onun haricinde ise;

  • Temizlik ve hijyen alışkanlığı kazandırılmasına çok erken başlanılması ve bu konuda sabırsız ve katı olunması
  • Aile içerisinde ki huzursuzluklar
  • Genetik nedenler ( önce ki nesillerde de alt ıslatmanın görülmesi gibi )
  • Yeni bir kardeşin gelmesi, Anne ve Babanın ayrılması, okul, ev gibi alışılmış yerlerin değişimi, çocuk üzerinde ki aşırı baskılar
  • Altını ıslatma sonrasında yaşanan psişik baskılar
  • Uyku derinliği sorunları vb.

Böyle bir durumla karşılaştığımız da neler yapacağımız da oldukça önemlidir, ilk olarak çocuğun hangi durumlarda altını ıslattığını tespit etmeliyiz, bu duruma neden olacak psikolojik yada sosyal bir problem var ise bunun çözümü için psikolojik yardım alınmasını sağlamalıyız, bireysel yapılan konuşmalar da çocukta ki suçluluk hissinin azaltılmaya çalışılması ve de son olarak aileye tedavi imkanlarının anlatılması ve bu durumun kendiliğinden düzelebilmesi üzerinde iş birliği yapılması.

Çocuklarda alt ıslatmasını iki guruba ayırırsak, Sadece gündüzleri alt ıslatması durumlarında yaklaşım tarzımız nasıl olmalı. İlk olarak temizlik gelişimi ulaşılabilir yani uygulanabilir bir tarzda olmalı. Çocuk önce saatte bir tuvalete çıkartılır ve yavaş yavaş bu süre uzatılır. Takvim yöntemi uygulanır ve çocuğun kuru kaldığı her gün için bir güneş altını ıslattığı günlerde ise yağmur resmi çizdirilir ve çocuğun güneş çizmesi için ödüllendirilmesi sağlanır. Kaydedilen her aşamada çocuk maddi ve manevi ödüllendirilmeli. Çocuğunuza ulaşabileceği hedefler için büyük sözler vermekten kaçınmanızı öneririz.

Çocuğumuz sadece geceleri altını ıslatıyor ise bu duruma yaklaşım tarzımız ise şu şekilde olmalı, ilk olarak asla çocuğun içecek miktarı kısıtlanmayacak, çocukla yatmadan önce tuvalete gitme konusunda anlaşma yapılması gerekir. Kuru kalınan geceler ve kendiliğinden tuvalete gittiği günler çocuk tarafından not edilmeli. Tuvalete saklayacağınız küçük hediye yada ödül vari şeyler ile çocuk özendirilmeli. Eğer çocuğunuz büyük ve bu tarz yöntemler ile sonuç alınamıyorsa uyandırma aleti kullanılır.

Eğer çocuğumuzda psikolojik durumlar var ise mutlaka psikolojik destek alınmalı, gerekiyorsa okul yada sınıf değişikli yapılmalı. Gece işemeleri için oldukça etkili sonuçlar gösteren ilaçlar mevcuttur bu ilaçlar uyku derinliğini azaltan ve sidik torbasını büzücü etki gösteren bu ilaçlar %70 ile %80 etki göstermekte ve sanıldığı gibi kısırlık gibi durumların olmadığı ve yan etkilerinin oldukça az olduğu görülmüştür.

Altını ıslatma durumları normal bir durumdur ve hemen hemen her çocuğun başına geldiğini görülmüştür, burada anne ve babalara oldukça önemli iş düşmektedir ve sabırla, şefkatle, anlayışla bu durumun üzerinden gelineceğini bilmelerini isteriz.

Bizlere çocuğun altını ıslatma durumları hakkında yaşadığınız tecrübe ve sorunları bu yazımıza yorum olarak bırakabilirsiniz.